Mehanička križobolja

Saznajte više o mehaničkoj križobolji, uključujući tipične uzroke i česte simptome.

150-man-in-pain

Najčešća vrsta boli u leđima je mehanička bol.1 Načelno, mehanička bol nastaje kad jednokratne snažne ili ponavljajuće slabe sile premaše normalnu mogućnost otpora struktura kralježnice. Ljudi s mehaničkom boli u leđima često ju u početku opisuju kao „pulsirajuću“ ili “oštru”, a u kasnijem tijeku ta bol poprima obilježja „tupe“ i „neodređene“ boli.1 Također mogu iskusiti da im se bol pogoršava kad se kreću, a ublažava kada miruju.1

Mehanička bol u leđima može utjecati na mnoge aspekte vašega života, a najčešće je prouzročena naporom ili ozljedom; svakako, najbitnije je postaviti ispravnu dijagnozu što je prije moguće.

Niže možete pročitati više o  zajedničkim obilježjima i različitim vrstama mehaničke boli u leđima.

 

ZAJEDNIČKE KARAKTERISTIKE MEHANIČKE BOLI U LEĐIMA:1,2

 • Može početi u bilo kojoj životnoj dobi 
 • Jutarnja ukočenost traje manje od 30 minuta 
 • Bol se često ublažava pri mirovanju
 • Početak je različit, a može se brzo razviti 
 • Bol je obično povezana s ozljedom ili naporom
 • Bol se u početku najčešće opisuje kao „pulsirajuća“ ili “oštra”, a u kasnijem tijeku ta bol poprima obilježja „tupe“ i „neodređene“ boli

ČESTE VRSTE* MEHANIČKE BOLI U LEĐIMA1

*U popisu u nastavku navodimo nekoliko primjera različitih vrsta mehaničke boli u leđima, uz napomenu da popis nije potpun.

ISTEGNUĆE ILI UGANUĆE– Obično se događa zbog ozljede mišića. Primjerice, ozljede mogu biti rezultat nespretnog podizanja predmeta, dizanja teškog tereta ili se može raditi o sportskim ozljedama.

PROLAPS INTERVERTEBRALNOG DISKA– Odnosi se na oštećenje ili teškoće s kralježničnim intervertebralnim diskovima, gumastim jastučićima koji se nalaze između trupova kralježaka (kralješci kralježnice)1. Ponekad se sadržaj diska pomakne iz uobičajenog položaja, najčešće prema straga i uzrokuje bol jer podražuje okolne živčane strukture. Ta se bol, prouzročena nadražajem živaca, naziva neurogena bol.3 Ako se prolaps diska dogodi u području križa, bol se može osjetiti i u nozi i nerijetko je praćena osjećajem trnjenja. 

PRIJELOM KRALJEŠKA1  – Prijelom kralješka može biti prouzročen jakim fizičkim silama, npr. kod sportskih ozljeda ili automobilske nesreće. Uz to, bolesnici mogu imati tzv. stresne prijelome, male naprsline vidljive na rendgenu, koje mogu biti bolne. Prijelomi kralježnice mogu nastupiti i pri stanju smanjene mineralizacije i poremećene strukture kosti, osteoporoze, a tada su najčešće posljedica male sile ili nastaju bez primjetne dodatne vanjske sile.

DEGENERATIVNA BOLEST INTERVERTEBRALNOG DISKA1, 4 – Nastupa kada se jedan ili više kralježničnih diskova mijenjaju, što je posljedica degeneracije. To je najčešće u starijih osoba, a diskovi tada ne mogu podnijeti uobičajene sile i posljedično se dalje mijenjaju.

SPINALNI OSTEOARTRITIS1,5 – Degenerativni poremećaj koji je povezan sa starijom dobi, a odnosi se na promjene malih zglobova koji povezuju dva susjedna kralježka (tzv. fasetni zglobovi), što može prouzročiti bol i ukočenost.

PRIROĐENA PROMJENA OBLIKA (DEFORMACIJA) 1 – Stanja se nazivaju prirođenima kada su prisutna od rođenja. Deformacije se pojavljuju kad se kralježnica djeteta u maternici ne razvija ispravno i vrlo su rijetke. Neke od njih su uzroci mehaničke boli u leđima. One uključuju stanja kao što su skolioza (postranično iskrivljenje kralježnice) i kifoza (vrh kralježnice je prezakrivljen i zaobljen). Prirođene deformacije koje dovode do boli u leđima obično se dijagnosticiraju tijekom djetinjstva.


Info

Mnoge osobe okreću leđa križobolji misleći da će s vremenom nestati

Pročitajte više

LITERATURA

 1. Cohen SP, et al. Management of low back pain. BMJ. 2008;337:a2167.
 2. National Ankylosing Spondylitis Society (NASS). Differentiating inflammatory and mechanical back pain. 2012..
 3. Da Silva JAP, Woolf AD (Eds.). Rheumatology in Practice. London: Springer-Verlag; 2010.
 4. Deyo RA, Weinstein JN. Low back pain. N Engl J Med. 2001;344:363–70.
 5. Goode AP, Carey TS, Jordan JM. Low back pain and lumbar spine osteoarthritis: how are they related? Curr Rheumatol Rep. 2013;15:305.