Kako se dijagnosticira uzrok boli u leđima

Postoje različite vrste boli u leđima i bitno je što prije utvrditi koju vrstu boli imate, tako da ju se može prikladno zbrinuti. Vodič za razgovor s liječinkom pomoći će da se bolje pripremite za prvi pregled.

150-man-child-outdoors

VODIČ ZA RAZGOVOR S LIJEČNIKOM

Budući da se različite vrste boli u leđima liječe na različite načine, vaš će liječnik željeti znati kada je vaša bol počela, koliko je jaka, kako biste ju opisali i kako se odražava na vaš svakodnevni život.  

KADA I KAKO JE POČELA VAŠA BOL?

Vaš će liječnik željeti znati kako i kada se vaša bol javila prvi put, zato razmislite o tome prije prvog zakazanog pregleda. Navodimo nekoliko pitanja koja mogu biti od pomoći za pripremu prije odlaska liječniku na pregled.

 • Možete li se točno sjetiti kada ste prvi put osjetili bol, je li se ona javila potiho i postupno i s vremenom se pogoršavala ili je nastupila naglo? 
 • Sjećate li se nekih specifičnih problema ili događaja koji su mogli potaknuti vašu bol? Ako da, kada je to bilo? 
 • Potiču li neke aktivnosti vašu bol, primjerice vježbanje, fizičko opterećenje?
 • Slabi li bol vremenom ili se pojačava? 

 

OPISIVANJE BOLI

Bol je teško opisati jer se može pojaviti na različite načine, pa tako može biti žareća, probadajuća, tupa, poput gnječenja itd. Stoga, precizno opisati bol u leđima može biti teško. No bitno je da opišete bol najbolje što možete. Zato se nemojte pretvarati da je vaša bol slabija ili jača nego što stvarno jest. Dajte sve od sebe kako biste bili jasni i precizni u opisivanju svoje boli.  

Prije nego što pođete liječniku, razmislite o tome kako biste odgovorili na sljedeća pitanja: 

 • Možete li identificirati konkretna područja leđa gdje osjećate bol?
 • Seli li se bol ili se širi iz jednoga dijela tijela ili možda osjećate bol posvuda? 
 • Smanjuje li se jačina boli ili se pojačava pri određenim aktivnostima? 
 • Ostaje li obrazac boli uvijek isti ili osjećate bol u različitim dijelovima vašega tijela? 
 • Kako biste opisali osjećaj boli? Vrste riječi kojima se ljudi služe kako bi opisali bol obično su: oštra, podmukla, tupa, pulsirajuća, probadajuća, gnječeča, uz trnjenje –  koja od njih najbolje opisuje bol koju vi osjećate? 

KAKO BOL UTJEČE NA VAS?

Živjeti s boli u leđima može prouzročiti teškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Bitno je da liječnik shvati kako bol utječe na vas, vašu radnu sposobnost ili ispunjavanje dnevnih zadaća, te kako utječe na vaš obiteljski život. Liječnik će vam možda postaviti sljedeća pitanja:

 • Postoje li dnevne aktivnosti koje prestajete raditi zbog boli?
 • Kako umjereno vježbanje ili odlazak u teretanu utječe na vašu bol? 
 • Otežava li vam bol zapadanje u san noću ili se budite zbog nje?
 • Ublažava li se bol pri sjedenju ili ležanju? 
 • Utječe li bol na vaš apetit? 
 • Što ublažava ili pogoršava bol? 

 

FIZIČKI PREGLED

Liječnik će vas zamoliti da pregleda vaša leđa i okolna područja kako bi saznao što uzrokuje bol. Može također zatražiti dodatne pretrage, kao što su slikovne i/ili krvne pretrage. 

VAŠA POVIJEST BOLESTI

Prijašnje zdravstvene teškoće mogu biti bitne, zato očekujte da će vas liječnik pitati o povijesti bolesti. Jednostavno pokušajte odgovoriti najbolje što možete i to će pomoći liječniku u postavljanju dijagnoze.

Tijekom razgovora, liječnik će vas može pitati:   

 • Jeste li nedavno imali neobjašnjivi gubitak tjelesne težine?
 • Jeste li nedavno imali infekciju?
 • Imate li u obitelji osobe koje imaju slično ili isto stanje?
 • Uzimate li trenutno bilo kakve lijekove?

OSTALI LIJEČNICI SPECIJALISTI

Obiteljski liječnik vas može uputiti drugim specijalistima. Svaki od njih je stručnjak za određeno područje i može u suradnji s vama pomoći u dijagnosticiranju i boljem zbrinjavanju vašeg stanja tijekom vremena.

U slijedećoj tablici objašnjavamo  tko su ti specijalisti i što rade. Budete li imali pitanja, slobodno pitajte svog liječnika.

Liječnik specijalist Uloga u liječenju boli u leđima

Liječnik obiteljske medicine

Liječnik obiteljske medicine je vaša prva točka javljanja kada imate bol u leđima. Procijenit će vaše stanje nakon što ga izvijestite o simptomima i ako je potrebno uputit će vas specijalisti na daljnju procjenu, dijagnostičke pretrage ili liječenje. 

Reumatolog  

Ocijeni  li da je priroda vaše boli u leđima upalna, liječnik obiteljske medicine može vas uputiti reumatologu, koji je stručnjak za upalne reumatske bolesti i za širok raspon ostalih poremećaja koji mogu zahvaćati zglobove, kosti i mišiće. On će možda zatražiti dijagnostičke pretrage, a možda i početi liječenje, ovisno o uzroku vaše boli u leđima. 

Fizijatar

Ocijeni  li da je priroda vaše boli u leđima mehanička, liječnik obiteljske medicine može vas uputiti fizijatru, koji je stručnjak za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. On će možda zatražiti dijagnostičke pretrage, a možda i početi liječenje, ovisno o uzroku boli u leđima primjenom odgovarajućih lijekova i fizikalno-terapijskih metoda na temelju fizijatrijsko-rehabilitacijskog plana. 

Neurolog

Ocijeni  li da je priroda vaše boli u leđima takva da je nastupilo značajnije oštećenje živčanih struktura liječnik obiteljske medicine može vas uputiti neurologu, koji je stručnjak za neurološke bolesti. On će možda zatražiti dijagnostičke pretrage, a možda i početi liječenje, ovisno o uzroku boli u leđima. 

Kirurg

Ortoped

Operacija može biti način zbrinjavanja boli u leđima ako ostalo liječenje ne daje rezultate. Ovisno o vašem stanju, možda ćete biti upućeni spinalnom kirurgu, neurokirurgu ili ortopedu, koji će ocijeniti je li kirurški zahvat prikladni način zbrinjavanja vaše boli u leđima. 

Fizioterapeut

Možda ćete biti upućeni fizioterapeutu, zdravstvenom djelatniku koji je stručnjak za pokrete i funkcioniranje tijela. On će procijeniti vašu bol u leđima i po preporuci liječnika početi s manualnom terapijom, terapijskim vježbama ili primijeniti neku od fizikalno-terapijskih procedura.

Medicinska sestra u reumatologiji

Te su medicinske  sestre obučene obavljati aktivnosti zajedno s reumatolozima – npr. pregledavaju zglobove, daju lijekove i provode programe zbrinjavanja bolesnika. Mogu vam pomoći i u zadovoljavanju nekih emocionalnih i socijalnih potreba.  

Radiolog

Liječnik obiteljske medicine ili specijalist može vas uputiti radiologu na daljnje slikovne pretrage (rendgen, CT  ili MRI) leđa. To će pomoći u otkrivanju uzroka boli u leđima.  

 

Info

KAKO SE DIJAGNOSTICIRA UZROK BOLI U LEĐIMA

Saznajte kako