Zbrinjavanje boli u leđima

Pregled različitih pristupa zbrinjavanju boli u leđima. Neki pristupi opisani u ovom ulomku su specifični za upalnu križobolju i možda nisu prikladni za ostale vrste križobolja, zato je bitno da razgovarate sa svojim liječnikom.

150-lady-yoga-pose

Nakon postaviljanje dijagnoze, liječnik vam može preporučiti različite mogućnosti liječenja, temeljene na vašem specifičnom stanju i stilu života. 

 

VJEŽBANJE1,2

Ovisno o tome što uzrokuje bol u leđima, održavanjem aktivnosti možete poboljšati svoje držanje tijela, pokrete kralježnice, te cjelokupnu bol i ukočenost. Vaš liječnik ili fizioterapeut možda će vam preporučiti da se pridržavate programa vježbanja koji će vam pomoći da vratite snagu u leđa. Uvijek pitajte zdravstvenog stručnjaka prije nego što sami počnete s programom vježbanja. 

 

MANUALNA TERAPIJA1,2

Ako imate ustrajnu bol, liječnik će vam možda preporučiti fizikalnu terapiju kod fizioterapeuta (vidjeti niže). Fizioterapeuti su zdravstveni stručnjaci specijalizirani za terapiju pokretom i funkcioniranje tijela, kao i za primjenu fizikalno-terapijskih metoda. Manualna terapija može biti preporučena uz lijekove.

 

FIZIKALNA TERAPIJA1,2

Fizikalna terapija  vas  može naučiti kako obnoviti pokrete koji su možda postali ograničeni zbog boli u leđima i možda će biti potrebno nekoliko pristupa – uključujući specifične programe vježbanja, manualnu terapiju (kao što je masaža) ili hidroterapiju (primjenu vode), kao što je vježbanje koje se provodi u bazenu s toplom vodom, a usmjereno je na povećanju opsega pokreta ili snage. Fizioterapeut može učiniti procjenu vašeg stanja i pomoći vam osmisliti dobar program vježbanja.

 

AKUPUNKTURA1

Akupunktura uključuje uvođenje finih igala na specifična mjesta u tijelu. Pokazala se učinkovitim načinom liječenja boli u leđima, preusmjeravajući bolne podražaje dalje od mozga, tako da je manja vjerojatnost da ćete osjećati bol, te stimulirajući endorfine, vlastite tjelesne hormone koji djeluju protiv boli.

 

KOGNITIVNO BIHEVIORALNA TERAPIJA1

Kognitivna bihevioralna terapija (engl. cognitive behavioural therapy) je tehnika koja uključuje promjenu negativnih misli i ponašanja u pozitivne. Može se koristiti u kombinaciji s drugim terapijama, kao pomoć u zbrinjavanju psihičkih učinaka kronične boli u leđima.  

 

 

KIRURŠKI ZAHVATI1

Operacija se obično razmatra za specifične teškoće s leđima, ako je vaša bol u leđima izazvana kongenitalnom deformacijom, ili ako je bol ustrajna, ili se pogoršava i nakon svih ostalih oblika liječenja koje ste pokušali. U tim ćete slučajevima možda biti upućeni specijalistu koji će s vama detaljno razmotriti koristi i rizike od operativnog liječenja. U novije se vrijeme češće primjenjuju tehnike minimalno invazivnih zahvata koji su poštedniji u odnosu na tradicionalne kirurške tehnike.

 

LIJEKOVI

Možda ste već isprobali lijekove protiv bolova (analgetike) koji se mogu kupitit u ljekarni u slobodnoj prodaji. Ako isti nisu ublažili vaše simptome, liječnik  vam može propisati druge lijekove ili preporučiti drukčiju dozu lijeka.

Ovdje navedeni lijekovi mogu potencijalno prouzročiti nuspojave različitih stupnjeva te je zato bitno da s liječnikom raspravite koji lijek je najbolji za vaše konkretno stanje. 

NESTEROIDNI ANTIREUAMTICI (engl. NON-STEROIDAL ANTI-INFLAMMATORY DRUGS)1

Nesteroidni antireumatici (NSAR) su lijekovi koji pomažu u ublažavanju boli  i osjetljivosti u leđima, upale i ukočenosti. No, NSAR mogu imati i određene nuspojave, osobito ako ih uzimate dugo vremena. Vaš liječnik će o tome raspraviti s vama i moći ćete zajednički procijeniti jesu li NSAR dobri lijekovi za vas. 

OSTALI ANALGETICI1

Ne bude li vaša bol reagirala na NSAR, te u slučaju kad su ti lijekovi kontraindicirani, liječnik će vam možda propisati drugu vrstu analgetika, koji se zovu opioidi. Opioidi djeluju smanjivanjem bolnih signala koji iz kralježnične moždine i ostalih područja tijela dolaze u mozak. Dijelimo ih na slabe i jake opioidne analgetike. Češće se koriste slabi opioidi, a u slučajevima jake boli  se primjenjuju jaki opioidi. Prije nego što ih propiše, liječnik može s vama razmotriti opcije liječenja i moguće nuspojave, uključujući mogućnost stvaranja ovisnosti o lijeku. 

GLUKOKORTIKOIDI1

Glukokortikoidi su snažni protuupalni lijekovi koji imaju značajnu  ulogu u kliničkoj praksi, najčešće u liječenju autoimunih bolesti. Ti su lijekovi visoko učinkoviti u liječenju upala i imunoloških procesa, s brzim, izrazitim učinkom na simptome. Glukokortikoidi se mogu primjenjivati sistemski ili lokalno u području kralježnice. Ti lijekovi mogu imati nuspojave, osobito ako se uzimaju često, i liječnik će o tome raspraviti s vama i pratit će kako ih često uzimate. 

BIOLOŠKA TERAPIJA3

Poznati i kao “biološki”, lijekovi su koji modificiraju tijek bolesti, djeluju na imunološki sustav (prirodni obrambeni sustav tijela), potiskujući upalu koja je prouzročena određenim upalnim reumatskim bolestima. Biološki lijekovi mogu biti učinkoviti u smanjivanju boli, zakočenosti i smirivanju simptoma bolesti, a daju se injekcijom pod kožu ili intravenski, pod nadzorom zdravstvenog djelatnika. Ti lijekovi nisu pogodni za svakoga i mogu imati neke ozbiljne nuspojave. Liječnik će procijenti da li je biološka terapija prikladna za vas. 

ANTIBIOTICI4

Bude li liječnik mislio da je bol prouzročena infekcijom, što se događa vrlo rijetko, može vam propisati antibiotik. Imate li infekciju u području kralježnice ili oko nje, antibiotsko liječenje može biti učinkovit način liječenja i ujedno ublažavanja boli.  

Info

MEHANIČKA ILI UPALNA KRIŽOBOLJA

Pročitajte više

Literatura

  1. Airaksinen O, et al. Chapter 4. European guidelines for the management of chronic nonspecific low back pain. Eur Spine J. 2006;15(Suppl. 2):S192–S300.
  2. Da Silva JAP, Woolf AD (Eds). Rheumatology in practice. Chapter 11:167-199; Chapter 24:392-405; Chapter 30:506-516.
  3. National Institute for Health and Care Excellence (NICE). Adalimumab, etanercept and infliximab for ankylosing spondylitis. May 2008
  4. Albert HB, et al. Antibiotic treatment in patients with chronic low back pain and vertebral bone edema (Modic type 1 changes): a double-blind randomized clinical controlled trial of efficacy. Eur Spine J. 2013;22:697–707.