O križobolji

Povećajte svoje znanje i saznajte razlike između mehaničke i upalne križobolje.

210-main-in-pain-

O LEĐIMA

Bol u leđima je vrlo česta i ima mnogo različitih uzroka; oko 23% odraslih osoba živi s boli u križima koja traje najmanje tri mjeseca.Bol je u većini slučajeva mehanička, no oko 3% odraslih pati od upalne križobolje.2 Premda postoje i druge vrste kronične boli u leđima, ova internet stranica posvećena je upalnoj križobolji i tome kako se ona razlikuje od mehaničke boli u leđima, što može biti od pomoći u postavljanju dijagnoze aksijalnog spondiloartritisa, čiji je važan element upravo upalna bol u leđima.

Iako se mogu doimati sličnima kronična bol u leđima mehaničkog i upalnog tipa imaju različite uzroke i postoji potreba za različitim pristupom u njihovom dijagnosticiranju i zbrinjavanju.

Bitno je što prije shvatiti koju vrstu boli u leđima imate, kako bi se prikladno zbrinula. Nemojte živjeti s boli misleći da će ona na kraju ionako proći. Mnoge osobe odgađaju odlazak liječniku, misleći da će bol s vremenom nestati, no što dulje imate upalnu križobolju koja se ne liječi, veća je mogućnost dugoročnog oštećenja i negativnog učinka boli na vaš svakodnevni život. 

Nemojte zanemarivati križobolju. Stoga: ne okrećite leđa križobolji! 

Saznajte više
Mehanička križobolja

Mehanička križobolja najčešći je oblik boli u leđima i nerijetko je posljedica dizanja teškog tereta, napora ili sportskih ozljeda, koje oštećuju kosti i okolne strukture koje izgrađuju kralježnicu. Ispravna dijagnoza i plan liječenja koji će donijeti vaš liječnik, mogu pomoći da se simptomi s vremenom uklone.

Saznajte više
Upalna križobolja

Mnogi ljudi upalnu bol u leđima pogrešno zamijene mehaničkom boli u leđima. Ne shvaćaju da njihova bol može biti posljedica upalnog stanja povezanog s upalnom reumatskom bolešću. Ta se stanja s vremenom mogu pogoršati, zbog čega je bitno da ih se rano otkrije.  

 

Saznajte više

LITERATURA

 

  1. Airaksinen O, et al. Chapter 4. European guidelines for the management of chronic nonspecific low back pain. Eur Spine J. 2006;15(Suppl. 2):S192–S300.
  2. Hamilton L, Macgregor A, Warmington V, et al. The prevalence of inflammatory back pain in a UK primary care population. Rheumatology (Oxford) 2014;53:161-4.