Upalna križobolja

Naučite više o upalnoj križobolji, mogućim uzrocima i zašto je bitno postaviti ispravnu dijagnozu.

150-lady-and-babyUpalna bol u leđima pogađa oko 3% odraslih osoba.1 Ta se vrsta boli često pogrešno shvaća kao mehanička bol. Nekoliko je stanja koja mogu prouzročiti upalnu bol u leđima, a neka od njih su složena za dijagnosticiranje. Srećom, u posljednjih 10-ak godina napredak u medicini olakšao je liječnicima prepoznavanje nekih od tih stanja i njihovo zbrinjavanje.

Upalna bol u leđima može utjecati na vaš život na različite načine. Bitno je da surađujete sa svojim liječnikom da se utvrdi je li bol upalna, jer će to odrediti kako će se stanje dalje zbrinjavati. Rana dijanoza je također značajna, jer se neki uzroci boli u leđima mogu s vremenom pogoršati.

Premda se može pokazati da vježba i analgetici kupljeni u ljekarni mogu ublažiti neke simptome, ipak je bitno da se obratite liječniku, kako bi postavio ispravnu dijagnozu.

Da li je uzrok vaše križobolje upala? Ispunite Upitnik o simptomima i saznajte više.

 

KARAKTERISTIKE UPALNE KRIŽOBOLJE2,3

Upalna bol u leđima može imati određene karakteristike koje ju razlikuju od ostalih vrsta boli u leđima, osobito mehaničke boli. Te karakteristike uključuju:

 • Početak u mlađoj dobi, obično u osoba mlađih od 40 godina 
 • Postupni početak boli
 • Simptomi boli u leđima ublažavaju se vježbanjem/razgibavanjem 
 • Bol se ne ublažava mirovanjem
 • Bol noću, često budi osobu u drugoj polovici noći
 • Jutarnja ukočenost koja traje dulje od 30 minuta
 • Bol koja traje dulje od tri mjeseca
 • Naizmjenična bol u stražnjici i bedrima

 

ŠTO UZROKUJE UPALNU KRIŽOBOLJU?

Upalna križobolja može biti prouzročena različitim autoimunim bolestima.4 Neke autoimune bolesti, koje su usko povezane s boli u leđima, su aksijalni spondiloartritis bez radiografskih dokaza, ankilozantni spondilitis, psorijatični artritis i reaktivni artritis.

Bitno je upalnu bol u leđima pravovremeno prepoznati, dijagnosticirati bolest koja ju uzrokuje kako bi ju se moglo ispravno zbrinuti.

AUTOIMUNE BOLESTI POVEZANE S UPALNOM KRIŽOBOLJOM

Bolesti kod kojih određene bjelančevine (imunoglobulini), koje inače brane tijelo od infekcija napadaju same sebe, odnosno svoje vlastito zdravo tkivo, nazivaju se autoimune bolesti. Nekoliko je vrsta autoimunih bolesti i neke od njih su vrlo usko povezane s upalnom boli u leđima. Slijedi njihov kratki opis.   

Aksijalni spondiloartritis je zajednički naziv za dva stanja koja uzrokuju upalnu bol u leđima - ankilozantni spondilitis i aksijalni spondiloartritis bez radiološkog dokaza.

 • Ankilozantni spondilitis – je oblik upalnog artritisa pri kojem zglobovi kralježnice postaju upaljeni, što često dovodi do ukočenosti i boli u leđima. Promjene kralježnice i zglobova koji  povezuju kralješnicu sa zdjelicom kod ovoge bolesti mogu se vidjeti na rendgenu.5
 • Ponekad bolesnici mogu osjetiti bol i pokreti im mogu biti ograničeni čak i kada liječnici na rendgenu ne vide upalu ili druge promjene. To je stanje poznato kao aksijalni spondiloartritis bez radiološkog dokaza.5 U tom su slučaju potrebni mnogo napredniji načini slikovnog prikaza zglobova, poput magnetske rezonancije (engl. magnetic resonance imaging, MRI). Aksijalni spondiloartritis bez radiološkog dokaza i ankilozantni spondilitis imaju mnogo zajedničkih simptoma.5

Ostale upalne reumatske bolesti  – Neke upalne reumatske bolesti koje dovode do  upalne boli u leđima mogu imati manifestacije i na drugim dijelovima tijela, a ponekad su povezane s promjenama drugih organa i organskih sustava. To su npr. psorijatični artritis, koji je povezan s kožnom bolešću, psorijazom6, reaktivni artritis, koji je povezan s upalom očiju i mokraćnog sustava7, enteropatski artritis, koji je povezan s upalnim bolestima crijeva8, dok je reumatoidni artritis upalna zglobna bolest koja prvenstveno uzrokuje bolove, zadebljanja i deformacije zglobova ruku i nogu.9

Premda simptomi tih bolesti najčešće uključuju bolnu osjetljivost i zadebljanje/oteklinu u zahvaćenim zglobovima, u mnogih se osoba s tim bolestima može javiti i upalna bol u leđima.

Za postavljenje dijagnoze tih bolesti nije dovoljna jedna pretraga. Uz informacije o simptomima i kliničkog pregleda pomoć liječniku pri postavljanju dijagnoze su neke krvne (laboratorijske) pretrage, visokorezolucijske slikovne metode (npr. magnetska rezonancija) i/ili neke pretrage za određivanje genskih biljega. 


 

Info

Mnoge osobe okreću leđa križobolji misleći da će s vremenom nestati

Pročitajte više

LITERATURA

 1. Hamilton L, Macgregor A, Warmington V, et al. The prevalence of inflammatory back pain in a UK primary care population. Rheumatology (Oxford) 2014;53:161-4.
 2. Sieper J, et al. The Assessment of SpondyloArthritis International Society (ASAS) handbook: a guide to assess spondyloarthritis. Ann Rheum Dis. 2009;68:ii1–ii44.
 3. National Ankylosing Spondylitis Society (NASS). Differentiating inflammatory and mechanical back pain. 2012.
 4. Cohen SP, et al. Management of low back pain. BMJ. 2008;337:a2167
 5. Rudwaleit M, van der Heijde D, Landewe R, et al. The development of Assessment of SpondyloArthritis international Society classification criteria for axial spondyloarthritis. Part II: Validation and final selection. Ann Rheum Dis. 2009;68:777–783.
 6. Gladman DD, Antoni C, Mease P, Clegg DO, Nash P. Psoriatic arthritis: epidemiology, clinical features, course, and outcome. Ann Rheum Dis. 2005;64(Suppl II):ii14-7.
 7. Agarwal MP, Giri S, Sharma V, Bhardwaj G. Concurrent reactive arthritis and myelitis - a case report. Int Arch Med. 2009;2:17.
 8. Kiratiseavee S, Brent LH. Spondyloarthropathies: using presentation to make the diagnosis. Cleve Clin J Med. 2004;71:184-206.
 9. Aletaha D, Neogi T, Silman AJ, et al. 2010 Rheumatoid arthritis classification criteria: an American College of Rheumatology/European League Against Rheumatism collaborative initiative. Arthritis Rheum. 2010;62:2569-81.