Trebam li posjetiti liječnika

Patite li od boli u leđima, evo zašto trebate posjetiti liječnika.

150-hcp

ŠTO JE KRONIČNA BOL U LEĐIMA?

Akutna ili kratkotrajna bol u leđima obično traje od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Većina bolova u leđima je mehaničke prirode.1 Međutim, kad bol u leđima traje dulje od tri mjeseca, naziva se kroničnom boli.1,2

Bez obzira na podrijetlo boli u leđima, vrstu boli u leđima koju imate i koliko dugo ju imate, ako vas smeta, trebali biste posjetiti liječnika.  

Ako vaša bol u leđima traje dulje od tri mjeseca, trebate se svakako javiti liječniku jer bol može biti posljedica nekog ozbiljnijeg stanja u podlozi. Posjet liječniku i postavljanje odgovarajuće dijagnoze omogućit će da dobijete primjereno liječenje, te vam pomoći da živite život manje ispunjen bolovima. 

 


TERET BOLI U LEĐIMA

Bol u leđima može uvelike utjecati na vaš život – i fizički i emocionalno.

Iako je bol u leđima većinom akutna, i prođe nakon nekoliko dana ili tjedana, bol u leđima koja traje dulje od tri mjeseca2 opisuje se kao kronična. Fizička bol može uobičajene aktivnosti svakodnevnog života, kao što su hodanje, stajanje i sjedenje, ustajanje i sjedanje, učiniti bolnima i iscrpljujućima.

Osim na fizičko stanje, kronična bol u leđima može utjecati i na ostale aspekte vašega života, kao što su navike spavanja i cjelokupno raspoloženje. 

Bol u leđima može utjecati na vašu emocionalnu dobrobit, radnu sposobnost i učenje te ponekad dovesti do anksioznosti i depresije – posebice ako bol ne prolazi.3

O boli u leđima možda razmišljamo kao o nečemu što pogađa samo starije osobe, ali to nije slučaj. Više od 80% osoba iskusit će bol u leđima tijekom života4 i procjenjuje se da otprilike 23% odraslih iskusi bol u križima koja traje dulje od tri mjeseca.       

Prema tome, posjet liječniku je prijeko potreban, osobito ako je vaša bol ustrajna. 

Info

ZBRINJAVANJE BOLI U LEĐIMA

Saznajte zašto

Literatura

  1. Cohen SP, et al. Management of low back pain. BMJ. 2008;337:a2718.
  2. Koes BW, van Tulder MW, Thomas S. Diagnosis and treatment of low back pain. BMJ. 2006;332:1430
  3. National Ankylosing Spondylitis Society (NASS). Differentiating inflammatory and mechanical back pain. 2012.
  4. Airaksinen O, et al. Chapter 4. European guidelines for the management of chronic nonspecific low back pain. Eur Spine J. 2006;15(Suppl. 2):S192–S300.